27 Şubat 2015 Cuma

İkinci Çocuk İçin Bir Hatırlatma!!!

  Sevgili Giz,bu sana bir hatırlatma yazısıdır:)
 Sen klasik bir balık kadınısın.O yüzden; romantik filmleri izledikten sonra,dışarıdan bakıldığında iyi anlaşıyor gibi duran o çoook tatlı kardeşleri gördükten "hemen sonra(!)",ruh halindeki dalgalanmalar sırasında,kocan hoşuna giden jestler yaptıktan sonra ve instadan takip ettiğin o 5 çocuklu acaip cool ve tatlı görünen aileleri ( @
jodimockabee, @confettis) gördükten sonnaaa oku!
  Heee okudun ve yinede içindeki üreme arzusuna yenik mi düştün hemen bi flasback yapalım:)Öyle çook uzağa da gitmeye gerek yok.

• Uyku birazz uykuu,tüm isteğin buydu lala la la.. Afedersinde sen bu kafayla düzenli uykuya hiç kavuşamazsın.
• Emzirme serüvenindeki kanlı,acılı,gözyaşlı bölümler..devamı hoş ve güzel olsada çok acıda çektin hani.
• Alt değiştirme yine,yeniden,en baştan..
• Duş bile alamadığın zamanlar vardı dimi,hatırladın mı,hiç hoş değil..

• Uyku düzeni:)))her gezmede,tatilde,diş çıkarmada,hastalıkta..tekrarrr tekrarr.
• Diş çıkarma,en önemlisi.Bitmek bilmezler bide ikişer üçer dörder falan çıkarlar ki şenlik olsun hanede.Ateşte varsa ohh tadından yenmez.Uykusuzluk (karşılıklı olarak),iştahsızlık,huysuzluk.
• Her bebek farklıdır belki iki numero iceoğlan2.0 olur!Amann evlerden ırak:)Zor bir bebeğin var,birde yanına ekürisi geldi mi ne olur halin,he ne olur..?
• Eşinle ilişkinde değişicek çünkü sevgi ve ilgi gitgide bölünecek.Ee birde yorgunluk,stres,çocukların gelecek kaygısı,yetiştirme tarzında farklı tutumlar,kavgalar..
• İkinci hamilelik sonrası vücut kendini daha zor toparlıyormuş diyollağ:)
• Dışarı çıkarken biri arabada,öbürü kanguruda olucak,büyük ihtimal birde köpek olucak.Manzara hayal edince güzel tabi ama birde yaşayana sormak lazım.
• Artık evin heryeri oyuncak ve çocuk eşyaları ile dolup taşar,senin eşyalarında kilerdeki kutularda kalmaya mahkum..
• Tatil!Ne tatili,tatil çocuklara canıım benim sen onlara dikkat edicen.Yicekler,içicekler,uyucaklar,sonna tekrar yiyecekler,oynayacaklar,denize girip tekrar uyuyacaklar.Sende bu düzenin yolunda gitmesinden sorumlu insan olarak toton şezlong yüzü görmicek!
• Aktivite araştırmaları,oyun grupları,spor müsabakaları hiiiç bitmeyecek.Katlanarak artabilirler bile.
• Ek gıda,yedi-yemedi,iştahsız,kilolu,blw,tarifler..
• İş nolucakk işşş.
• Gidemediğin konserler,filmler,festivaller..Çok üzüldüklerin olmuştu gidemediğin için:(
 
 Kardeş şart diyenler var birde.Klasiktir ülkemizde şart kardeş.Çünkü tek çocuk hiç çocuk.Pişikolojisi bozuk olur aman diyeyim,travma geçirir(zati bu devirde herbişi travma sebebi),ya çocuğa birşey olursa mazallah kukuma kuşu gibi tek kalırsınız karıkoca,ilerde sana bakacak çocuk alternatifi olur vs..Susmazlar,susmayacaklar.İlkini yapana kadar çocuk yok mu diye sorarlar.İlk çocuğun dünyaya gelir,sonra hemen eee kardeş ne zaman derler.Hiiiiç susmazlar.

  Benim kardeşim varda ne oluyor,tamam çok severim,birtanedir,candır ve hatta anne-babamdan bile önce gelir benim için ama kuzenimle dost,kardeş,sırdaş,herşeyiz.Yani kardeş olmasada var birisi,bulunur bir dost,kuzen,yeğen,hayat arkadaşı.En zor anımda,en mutlu günümde hep yanımdadır benim kuzenim,sayesinde başka kimseye ihtiyaçta duymam.Yani bir takım duyguları yaşamak için illa ki kardeşe gerek yok.Tek çocuk şımarık olur,sorunlu olur vs diyenleride hiç anlamam zaten.Olay anne-babanın tutumuyla alakalı üç beş tanede olsa şımarık ve bencil,paylaşmayı bilmeyen çocuklar olabilirler..
  Eee bu kadar yazdım ettim ama bunlar seni en fazla iki üç sene idare eder.Ben biliom rahat batar sana:) Birde kızım olur belki diye düşüniceksin,o çok renkli çok çocuklu ailelere özeniceksin,eşin isticek hatta belki oğlun kardeş isticek.Sen bir bahane bulcan gibi ama neyse..Yapma işteee!!!

22 Şubat 2015 Pazar

Duyusal Masalar

  Eveet duyusal masa/tahta/duvar artık ne derseniz,örneklerine devam.Yapımı oldukça basit olan bu ev yapımı oyuncaklar bebeklerinizin gelişimi için önemli.
  Daha önceki yazılarda ne işe yaradıklarını yazmıştım.Oyun önerisi ve montessori etiketlerinden ulaşabilirsiniz.Şimdi sizlere daha çok örnek vereyim ki malzemeleri sürekli değiştirerek farklı masalar yapın bebelerinize..











21 Şubat 2015 Cumartesi

Düşe Kalka Büyüyoruz

   Son zamanlarda ülkede ardıardına yaşanan olaylar insanımızı daha paranoyak hale getirdi:(Gerçi haklılar da çünkü kimselere güvenemiyeceğimiz noktaya geldik artık.Çocuklarımızıda kendi kaygılarımız yüzünden daha korkak büyütüyoruz herhalde..Parkta biri çocuğumu sevmeye yanaştığında "noluyoz bilader" diyesim gelmiyor değil hani.Ama mümkün olduğunca serbest bırakıyorum.Alman modeli kadar serbest olmasada oluyo işte artık,burası evropa deilki anacım ben napim..Ama yaşına uygun serbestlikleri sağlıyorum.
  Parkta,bahçede,avmde arabaya mümkün oldukça koymam oğlanı,yürüsün isterim.O da zaten koşturup durur,düşer kendi kalkar falan.Tabiki ben yanındayım bakıyorum çocuğuma,merdivenlerden yuvarlanmasını izlemiyorum ya.Ama teyzeler,amcalar,ablalar bitiveriyor hemen yanında "ayyyy düştüüü","anaya bak kaldırmıyo","tut çocuğuu tuttt"... Yahu kendi çocuklarınızı "düşersiinnn","düşersin evladım koşma","ayy gitti çocuğun kafası","acıyomuu annemmm" diye büyütmüş olabilirsiniz amenna ama altı üstü ayağı takılıp sendeleyen ve yerden destek alıp kendi kalkabilen çocuğun etrafına niye doluşuyorsunuz?Yanında biri olmasa tamam ama var dimi,dikiliyoruz başında "hadi oğlum kalkabilirsin" diyoruz.
 Aşırıya varan korumacı tavırlar yüzünden özgüvensiz çocuklar yetişiyor.Çocuğu tehlikelere karşı korumak ve ona yardım etmek arasında fark var.Yalnız yardım demek çocukların kendi yapabilecekleri şeyleri sizin yapmanız değil!Büyüklerimizin ve korumacı evebeynlerin yardımları genelde çocukların becerilerinin gelişmesini engeller nitelikte oluyor.
  Ne yapmamız lazım?Meselaaa kimseyi yargılamamak,saygı duymak ve çocukları biraz rahat bırakmak lazım! 
  Kendi kendilerine yemek yemelerine izin vermek,düştüğünde kendi kalkabilmesini beklemek,kıyafetlerini giyip çıkarmasına izin vermek gelişimlerini destekler nitelikte davranışlar.Hissettirmeden kontrol edip,yapabileceği işlerde onları serbest bırakmak da özgüvenlerinin gelişimi açısından önemli.Çocuğa sürekli müdahele edip,özgürlüğünü kısıtlayıcı tavırlar sergilemek onların kendini tanımasını engeller.Korumaya çalışırken aslında dış dünyaya karşı korumasız bırakır."Sen küçüksün daha","sen yapamazsın dur","ayy o bilemez daha ablası" sözleriyle, yapabileceklerini farketmelerini engellersiniz ancak.Karşılaştığı zorluklar ile başa çıkamayan çocuklar işte böyle yetişiyor.
  Benim en çok gördüğüm şey de çocuğuna sürekli hizmet eden anneler.Hepimizin çevresinde hem böyle yapıp, hemde sorumluluk almayan çocuklarından şikayet eden birileri vardır.Özelliklede erkek çocuklarına hemde her yaşta hizmet edenleri anlayamıyorum ben.Başkalarına bağımlı bir çocuk yetiştirme konusunda doğru yoldasınız efenim..
  Ben şimdilik banyoya tabure koyup musluğa uzanabilmesini sağlamak,istediği zaman kendi gidip içebilsin diye mutfakta erişebileceği bir masa üzerine suyunu bırakmak ve kitaplarıyla oyuncaklarını ulaşabileceği yerlere koyarak destek veriyorum.Yemeğini kendi yiyor (bu konudada dertliyim yazıcam bundan sonra),kıyafetlerini giydirip çıkartırken bana yardımcı oluyor,bulaşık makinasını boşaltmama ve çamaşır asmama yardım ediyor ve bunlar o kadar hoşuna gidiyor ki oyun zamanlarından daha çok eğleniyor..

  Karşılıklı güveni oluşturabilmek en iyisi bence.İhtiyacı olduğu zaman benden yardım alabileceğini bilmesi önemli.Bunun dışında gözetimli serbestlik:))

Latch Board Yapımı

 Aktivite masası oldukça eğlenceli ve mağazalardan alınan oyuncaklara göre daha çok vaktini alıyor çocukların.Gerçek aletlerden yapılıyor olması,ilgilerini oyuncaklara göre daha fazla çekiyor.
 İnce-kaba motor gelişimi,el göz koordinasyonu gelişimi için gayet güzel bir oyuncak.1,5yaş üstü çocuklar için uygun.Özelliklede onların ilgisini çeken nesneler ile yapılmasını tavsiye ederim.Buyrun size örnekler...













11 Şubat 2015 Çarşamba

Duyusal Oyun Aktiviteleri

  Son zamanlarda ülkemizde popüler olan duyusal oyun/duyusal masalar alında abd ve başka ülkelerde uzun zamandır yapılıyor.Montessori uzantılı,çocukların algılarını geliştirme amaçlı etkinlik ve oyunlardan oluşuyor.
  Duyusal masalarda bulunan farklı kumaşlar,pütürlü yüzeyler,jeller,renkli objeler çocuklardaki keşfetme duygusunu harekete geçiriyor.Çocuklar oyunları oynarken bilişsel,duygusal ve fiziksel alanlarda gelişiyorlar.Dokunma,tat alma,koku alma,duyma ve görme duyuları  nı harekete geçiren duyusal oyunlar aynı zamanda ılık,sıcak,soğuk gibi kavramlarıda öğrenmelerini sağlıyor.
  Duyusal masalarda neler yapabiliriz derseniz örnek vereyim.
• Koku Duyu Masası; lavanta,gül suyu,kahve,tarçın,kolonya,kekik,nane,kokulu taş,mum,gargara suyu.Bunları kavanozlara koyup açıp,koklatıp kapatabilirsiniz.Dikkatli olmalı ve sürekli yanında bulunmalısınız.
• Duyma Duyu Masası; müzik aletleri ile tanıştırabilirsiniz.ziller koyabilir yada havanla oynamasını sağlayabilirsiniz.Çeşitli kapların içine pirinç,mercimek,nohut koyup,sallayıp sesini dinletebilirsiniz.Kutu kola içine pirinç koyup deneyin çok hoş ses çıkartıyor:)
• Tat Alma Duyu Masası; limon,yoğurt,nane,tarçın,ananas..
• Dokunma Duyu Masası; şeker,buz,lego,renkli makarna,poşet,alimınyum folyo,sert-yumuşak yüzeyler,peluşlar,tül,zımpara,bulaşık teli,keçe,kadife,metal,ahşap,taş..
  Oyunlar sırasında bebeğinizin sürekli yanında olmalı,kaşla göz arası bir şeyi yutmamasına özen göstermeli,herşeye dokunmasına teşvik etmelisiniz.Bir anda fazla uyarana maruz kalmadan,oyunları günlere bölerek uygulamanızda fayda var.
  Ben bir kaç günde bir farklı oyunlar deniyorum yakında onlarıda paylaşıcam.
  Evdeki malzemeler ile kolaylıkla hazırlanabilecek oyunlar için size örnek resimler..










10 Şubat 2015 Salı

Hastalık Sardı Dört Bir Yanımıııı

  İviiittt tam bir haftadır hastalıkla boğuşuyoruz ama en çok ben.Anne kişisi dediğin zaten herzaman en az dinlenen oluyor.Hatta mümkünse hasta olmasın herbikeslere o baksın..oldu canıııım.
  Baktım ki babamızda hasta olmak üzere yok dedim ben hastayım sen bana ve oğlana bakıcan.Bu sefer ben yatıcam,dinlenicem ve sadece oğluma bakıcam.Tabiki herzaman olduğu gibi iki günde kendime geldim:)Yahu hamileyken/loğusayken bile naz yapamadım ki ben.
  Babamda başlayan nezle tüm aileyi sarmış durumda.Oğluşumda öksürük ve burun akıntısıyla baş gösterdi hastalık.Ateş ve halsizlik yoktu çok şükür.İştahı kapandı ama hala emiyor olması özellikle böyle hastalık döneminde büyük avantajmış.O bol bol emiyor,bende lıkır lıkır su,rezene,ıhlamur,nane limon içiyorum.Tabi buna birde memede uyuma eklendi ohhh paşanın keyfine deymeyin gitsin.
  Doktorumuz sadece Peditus şurup ve günde dört kezde deniz suyu ile burnunu açmak yeterli olur dedi.Öksürük için balgam söktürücü öksürüp şurupları var ama ben önermiyorum zaten kullananlardada öksürük kesilmiyor dedi.Eşime kalsa dayıcak öksürük şurubunu çocuma.Anneside bir yandan  o vermişmişte nolmuş,herkesler veriyormuşşş..Bu çocuk zaten bebekken bronşit olmuş,bu hep tekrarlayan bir hastalıkmış.Soğuk havada ev havalandırıyormuşum,ince giydiriyormuşum ondan olmuş zati çocuk.Allahım hastalık vakti şu çok bilmişler sarıveriyor bi anda etrafı.
  Göğüs cerrahı arkadaştanda onayı alıp,siyah turp-bal ikilisini yaptık bizde her sabah.Yavaşça azalan öksürük çok şükür bitti.Tavuklu şehriye çorbası,bol meyve,ayvalı yada elmalı zencefilli ıhlamur ile bir hafta geçirdik.Hergün banyomuzuda yaptık.Üşütmez efenim korkmayınız.Hastayken çocuk yıkanmaz diyenlere bakmayın,o üstündeki mikrop nasıl gidicek.
  Hazır hava buz ve karda varken oğlanı iyice giydirip dışarı çıkardım(!)evet karda dışarı çıkardım.Annem başta olmak üzere herkes çıldırdı resmen.Bir tek babam almanyada okuduğu için alışkın bu uygulamaya,birde tam destek verdi iyi oldu:))Tüm sümüğümüzü,salyamızı karların üstüne akıtıp geldik.İyide geldi çok şükür.Şimdilik hala burnumuzda az bir tıkanıklık kaldı,yemede düzene girmeye başladı ama hala memede uyumaya devam..

kendime itiraf: emzirirken uykuya dalan bebeğimi izlemek çoook güzel,helede minnak dudağının kenarından akan bir damla süt yokmu...