25 Kasım 2016 Cuma

Yetişkin Saati Uygulaması

  Heyyy biz 3 sene sonra "yetişkin saati" uygulamasına hele şükür,en sonunda,nihayet geçmiş bulunuyoruz.Çocuğu emanet edecek insanı olmayana zor bu işler cicim.Kaç senedir ilk defa sinemaya gittim,ilk defa kocCamla başbaşa yemeğe çıktık vs. Gerçi bi cacık ta yokmuş yada benim hatırladığım gibi değilmiş:D Ay yok yok benim beklentim büyüktü ondandır herhalde.Hayır vazgeçtim sorun kesin benim odun kocCamda,gerçi bende rezaletim daha 3.kadehte esnemeye başladım:) Birde sadece bana mı oluyor etrafta tutulacak oyuncak,çekiştirilip peşine koşulacak çocuk olmayınca elimi ayağımı nereye koyacağımı bilemiyorum:) 
  Neyse artık annem ve babam ayda iki kez,bir kaç saat torun bakmaya gönüllü oldular,eşimde çocuğu bırakmaya hazır olunca(!) kendimizi sokaklara attık.İlk önce izlemeyi çok istediğim bir film vardı ona gidelim dedik,biletlerimizi aldık sonrada vakit gelene kadar mağazaları dolaştık.Geçen ay mobilyaları değiştirmiştik o yüzden eksiklerimiz vardı rahaaat rahat aksesuar mağazalarını gezdim.Sonra kendimize ayakkabı vs bakarız derken yine çocuğa bir sürü şey alıp,evin reisine ise sadece bir gömlek ile alışverişi tamamladık.Eee birde kahve içelim yeni filmlere bakalım derken vakit geldi mi? Sonra filmde bitti.Sinemadan çıkınca yemeğe gittik kiii zaten orada bi acaip oldum.Hadi alışveriş ve film sırasında bir iki saat oyalanmıştık da konuşmak zorunda kalmamıştık ama yemeği yiyeceğimiz mekana gelinceeee.. Kaldık mı bir başımıza eşim ve ben,karı kocCa,anne baba,edi büdü,koçişkolatam ve evisinin valideğ sultanı:)))))mannak yaw bu hatunlar hahaha.Neyse siparişler gelene kadar içkilerimizi söyledik ben mezelere giriştim bir yandan "gelsede şu yemek zaten öyle vakit geçer gider,niye telefonu çalmıyo biri iş için arasaydı,sıkıldımmmmM,oğlum ne yapıyor acaba,manikür vaktim gelmiş,ayyy aman tanrım ellerim nasıl kurumuş sanki winterfell'de yaşıyoruz,aa iyi hatırladım acaba game of thrones ne zaman başlıyor bi guugla bakim" falan derken kocCam bir dürttü beni:D "Düşünürken daha hızlı yediğinin farkında mısın?" -neeee? "Bak karşıda dans salonu var herhalde diyoruum,ne komikler salon dansı yapan mı kaldı?" diye devam etti.O uzun sessizlikleri hiiiç bozmaz beni daha çok gerer ama bu sefer konu açtı!?! Ay ben şok:) Bayaa muhabbet ettik bu arada yemeninde içmeninde ayarını kaçırdım tabi "freedoooom" diye bir ruh hali,bir yandan "çocuk annemleri pelteye çevirir,başlarını şişirir bir daha da bakmazlar iç Giz iç boşver,bu kesin ilk ve son" diye kendi kendimi şişirdim.Sonrada ayvadan halledice göbüşümle Kadıköy sokaklarında bir utanç yürüyüşüüüüüüüüü yapmadım tabi kıııızzzz hahaha üstüne birde tatlıcı aradım:) Hayır neden deli gibi yemeye vurdum kendimi onu anlayamadım? 
 Bunlar hep acemilik tabisi sonraları düzeldim.Artık "normal" çiftler gibi çıkıyoruz.Bazen kuzenime fotoğraf atıyorum artık ne şekildeysem "oooo oğlan yok belli" diyor:))) 
  Benim ballı lokmam "sen babayla gez bende dedemle oynarım güzel olur bence" diyor yani onun açısından sorun yok,olsaydı zaten üzmezdim minnağımı.
Neyse ben şimdi düşünüp konu bulayım yarın için:))))) 

21 Kasım 2016 Pazartesi

Okul Sonrası Beslenme Düzeni

   6 ay kadar aralıklarla yazdığım beslenme,ekgıda etiketli yazılar ile oğlumun gelişimini takip ediyorum.Eski yazılara bu etiketlerden ulaşabilirsiniz.
  İceoğlan okula başladıktan sonra hayatımızda bazı değişiklikler oldu tabi.Oyun dikkat süresi biraz daha uzadı (ama yeterli değil),odasında tek zaman geçirmesi ve öz bakım becerileri gibi.Beslenme ise bayaaa değişti diyebilirim.
  Okulda tencere yemeği pişiyor,organik,temiz ve özenliler.Tüketilen markaları biliyoruz,kızartma yok,çok şekerli gıdalar zaten yok.Sabah kahvaltısı,öğle yemeği ve ikindi vaktide kek,poğaça,meyve,kurabiye gibi yine kendi mutfaklarında pişen atıştırmalıklar yiyorlar.Sabah kahvaltıları açık büfe şeklinde tahin-pekmezde var,gözlemede,reçelde,haşlanmış yumurtada.Arada tost yada omlet veriyorlar.Öğlen yemeklerinde mutlaka çorba ve iki çeşit yemek oluyor.Mantı yemeyen tek çocuk benimki:D Süt asla içmiyor(hala) ama okula başladığından beri domates(ağzına sürmezdi) yemeye başladı! Peynir tadıyor,kıymalı kabak yada tarhana içiyormuş mesela.Evde ıspanak gördüğü zaman "bu okul yemeği evde yiyemem" diyor bende "iyi başka yemek yok aç uyursun o zaman" diyor ve yemeğime devam ediyorum.Cidden aç yatırıyorumda ertesi gün daha çok yiyor yada bazen az az tadına bakıyor.Eğer "bugün yemek bu var başka birşey yok!" dersem masadan kalkıyor aç kalacağını artık öğrendi o yüzden gelip biraz tadına bakıp gidiyor.
  Okula başladığından beri akşam yemeğini az yemeye başladı.Öğretmeni ve müdiremiz güzel destekliyorlar okulda ama evde söz geçmediği oluyor işte.Belkide tok oluyor yada sadece meyve&kuruyemiş yemek istiyordur diye zorlamıyorum.Köfteyi artık yememesine üzülüyorum çünkü başka et yemiyor:( Henüz gelişim çağında vegan olması için daha erken! Önümüzdeki ay 3 yaş rutin kontrolüne gideceğiz bakalım doktor gelişiminden ne kadar memnun kalacak..
  Beslenme uzmanı et sevmeyen çocuklara daha çok baklagil sunabilirsiniz dediği için kurufasulye,barbunya vs haftada iki kez muhakkak yapıyorum.Taneli şeyleri yemek çocuklarında hoşuna gidiyor.Oturmayı hala sevmiyor mama sandalyesi iyiydi bir yere kaçamıyordu şimdi bazen oturup yiyor bazen geziniyor.Şikayetçiyim bu durumdan ama çok katı müdahele etmiyorum.
  Balık olarak sadece mısır unlu hamsi yiyor:)) Mısır unu dedesinin bahçesinden ve taş değirmende çekilme baya lezzetli.
  Mevsimi olduğu ama yemediği için bal kabağından kek yada pancake yapıyorum.Ispanağı poğaçaya katıyorum.Ayy valla arada bir hevesle değişik değişik şeyler deniyorum bazen sıkılıp sadece çorba yapıyorum.Havuç çok seviyor ama zeytinyağ ile birleşmediğinde içindeki vitaminlerden yararlanamıyormuş:( Acaba çocuk hergün o havucu boşa mı yiyor? 
  Sadece haftasonları krep üzerine sürmesi için bir tatlı kaşığı ovomaltine veriyorum.B12 ve malt içeren bir çeşit çokolatalı kahvaltılık ama nutella gibi zararlı değil.Türkiyede satılmıyor ama hindistan cevizi şekeri,avacado ve kakao rondoda çekip yapanlar varmış ben hiç denemedim.
  Sebze tüketimi sadece okulda artık evde istemiyor baklagil,bulgur,çorba,köfte gibi belli şeyler yiyor.En azından bir öğün orada tükettiği için içim az olsun rahat.Meyve alışkanlığı var ama değişik şeyler vermeye çalışıyorum.Babayı daha çok taklit ettiği için akşamları babaya portakal veriyorum o zaman gidip dibinde bekliyor,baba yedikçe minnakta yiyor.Yemeği sadece anne sunduğundan sanırım sıkılıyorlar,zorunluluk gibi geliyor ve ters tepebiliyor.Babayıda işin içine katınca daha iyi oluyor.
  Sabahları kalktığında bir tatlı kaşığı bal verip su içiriyorum:) Artık "bak bu sağlıklı","hımmm çok lezzetliiii","şu çok faydalıymış" demeyi bıraktım, banada sürekli böyle söyleseler bende istemem yemek.Özendireyim derken soğutmuşum çocuğu yok yere:( 
  Günlük olarak bir ceviz,kuru kayası,çiğ badem yada fındık az az tüketmesini sağlıyorum.Çok çeşitli gıda tüketmediği için meyve ve kuruyemişler ile desteklemeye çalışıyorum.Bağışıklığı güçlendirici çaylar veriyorum zencefilli limonlu mesela..keyif vaktimiz hadi karşıklıklı oturalım deyip:D 
Haftasonları daha kontrollü oluyor ama işin içine baba girdimi kaçamak mutlaka yapıyorlar:(  Bu yaşta ve kiloda bir çocuğun günlük tüketmesi gereken miktarı ve hangi çeşitlerden tahmini ne kadar yemesi gerektiğini tablo olarak vericek doktorumuz.Gerçi verse ne olur çocuk ne yese o yani.En azından az çok neler sunmam gerektiğini bilirim.Birde doktordan isteyen çokmuş ihtiyacı olmadığı halde balık yağı,vitaminler vs , ben yapay hiçbirşey vermiyorum ekstra desteklemeye ihtiyaç duymuyorum.
  Birde çok üşengecim hergün ne yapsam sıkıntısı yaşayanlardanım.Okul aylık yemek listesi gönderiyor bende ordan kopya çekiyorum:) Bu aralar yeni tariflerde paylaşırım birkaç deneme peşindeyim..
  

16 Kasım 2016 Çarşamba

İskelet Sistemimiz

  Kreşte bu ayın konusu "vücudumuzu tanıyalım" kiii tam da ben oğlanın odasına beraberce kesip biçtiğimiz ve craft kağıdına yapıştırdığımız 120cm boyunda sevimli bir iskelet resmini asmışken..
   Halloween koleksiyonunda h&m den br iskelet pijama da aldı hemde karanlıkta parlıyor yaa:)
  Sonra iskelet kardan adam sweeti ve iskelet eldiven:)) Bende pinteresten baktım hemen şöyle iskeletli,organlı vs nasıl oyunlar var acaba hazır ilgisini çeken birşey bulmuşken üç beş şey öğreniriz beraber diyeBirkaç gün sonra okulun kasım ayı programı geldi ve konu belli.Tamamiyle denk gelmiş oldu yani ve iyide oldu çünkü normalde öğrendiklerini evde hiç pekiştirmiyoruz ama bu farklı bir deneyim oluyor. "Aaaa ben bunu biliyommmm kaburga bu kaburgaaaa!" diye heyacanlanabiliyor:) 
Mide resmini çiziyoruz yediklerimiz nereye gidiyor,sağlıksız şeyler yersek ne olur,dişlerimizi neden fırçalıyoruz diye sohbet ediyoruz.Bir kağıt torbayı alıp üfleyip çekiyor ciğer taklidi yapıyoruz çok komik oluyor:) Belki sonra vücudumuz konulu çıkartma kitabı falan alırım ama bu konu hem eğlenceli hem öğretici.

12 Kasım 2016 Cumartesi

Sabır Öğrenilir mi?

  "Sabır öğrenilen birşey o yüzden davranışlarınızla çocuğunuza örnek olmalısınız hatta bazı oyunlar ilede desteklemelisiniz.." diye bir cümle kurdu okul müdürü geçen ki toplantıda.Sabır eğitimini araştırınca hep değerler eğitimi çıktı karşıma baktım tam istediğimi bulamıyorum bende Montessoriye başvurdum birazda Reggio Emilia..

  Aslında bu oyun bir "sabır çalışması" ama hem motor becerilerini geliştirmeye hemde renkleri tanıma,benzerlik yada farklılık ayırt etme vee el göz koordinasyonu geliştirmeye faydası dokunan baya çoklu bir çalışma! Bizim İceoğlan pek bir sabırsız,masa oyunlarını daha doğrusu oturmayı sevmeyen bir çocuk.Okulla geçen hafta görüştüm sınıfta oturmaya başlamış:)bir şikayet bu konuda pek yok.Ara dönemde öğrenicez neler yapıyor,nelerde eksik ve nasıl tamamlayabiliriz anlatacaklar.

  Kurulmuş hazır oyunları sevmediğini herkes biliyor zaten.Ama ara sıra böyle oyunlar,puzzle ve maketler ile bekleyebilme süresini yavaş yavaş arttırabiliriz diyorum bakalım..annesi babası tez canlıyken çocuktan aksini beklemek ise garip oluyor tabi.Minnak o fasulye ve barbunyayı ayırmaya çalışırken bende kendimi geliştiriyorum sabırla bekliyorum:D ikimizde gelişiyoruz hehe.

  Oyunun amacı beklesin sonucu görsün,sabretsin ama çocukum avuçlayıp üçer beşer yapıp, bitirip kaçmanın derdinde ahh ahh.Eskiden minicik taneli herşeyi evin dört bir tarafına fırlattığını düşündüğümde eee bunada şükür tabi.Videosu instagram hesabımızda var.Yaşıtları neleri yapıyor/yapamıyor diye kıyaslama yapmıyorum o yüzden şu kadar yapmalı,bu kadar zaman durabilmeli,şunları becerebilmeli vs gibi şeylere takılmıyorum.Gelişimini aydan aya ve kendisine göre kıyaslıyorum.Her çocuk farklıdır becerileri,gelişimi,istekleri ve eğilimide farklı yönde gelişir!   

Okula başlangıç ve yaz tatili zamanı arasında nasıl bir fark olacak merak ediyorum..



3 Kasım 2016 Perşembe

Neden? Neden? Neden?


  Öyle bir an geliyor ki uzunca zaman konuşsun "ahh bir anne dese,seni seviyorum dese yada ne derse desin konuşsa" diye ağzının içine baktığınız çocuğun karşısında dururken "oyyhhh ne zaman susucak acaba,önüne atıştırcak birşeyler mi koysam?" diye sessiz sessiz düşünürken buluyorum kendimi:) Yerken bile konuşabiliyor gerçi.
  Neden? Neden? Henüz 3 yaşlarında bir çocuk günde kaç kez "neden?" diye sorar? Daha kaç farklı ses tonuyla kafanızı şişirirebilir acaba sefkiliii pişikologlarımızın bu konuda bi fikri var mı? Yoksa "neden sendromu" olmasın:D Onu bilemem de beni sendromdan sendroma sürüklediği kesin.

-beyaz araba neden gitti baba?

-o eskidi bizde yenisini aldık oğlum.

-neden eskimiş peki?


-neden çiş yapıyoruz annem?

-çok sıvı tüketiyoruz herşey içimizde kalamaz değil mi?

-çiş içilir mi?

-hayııırrrrrr!

-hehehehe niye? 

-çünküüü piss

-neden pis,kim demiş?

-blablablsblabla anlatıyorum sonra

-hımmm anladım annem,peki neden? 

-laynnnnnnnn!!!


-neden yağmur yağıyor?

-neden hasta oluyoruz?

-neden uyuyorum ben uyumasamda olur?

-neden giyinmek zorundayız?

-neden gemimiz yok?

-neden bebekler büyür ben büyümeseydim,neden büyüttün beni?

-nedennnnn buzdolabı var ki?

-neden gemimiz yok?! (buna vereceğim cevap için sanırım biraz daha büyümesi lazım..)



-annem? 

-hııı

-bebekler nerden gelir?

-o nerden çıktı?

-çok ağlıyorlarmış rüzgar öyle dedi,annesi almış hastaneden ama hep ağlıyormuş,biz almayalım.Hatta imza verin bana,bana imza ver bebek almayacağız diye dedimmm!

*İmza olayını,çek vs gibi şeyleri babası konuşurken duyup öğreniyor,kimbilir daha neler neler kaydediyor o minik haliyle.


Çocukların sorduğu ilginç sorulara doğru cevaplar diye bir kitap vardı sanki şuan tam hatırlayamadım ama bakalım birşeyler bulup,okuyup,araştırmam lazım çünkü zor sorular hatta pek hazır olmadığım konulardan gelmeye başladı.

Ne çabuk büyüyorlar yahu..