12 Mayıs 2014 Pazartesi

Küçük Kara Balık

    İranlı büyük yazar Samed Behrengi'nin en ünlü iki kitabından biri.Ülkemizde 12Eylül sürecinde yasaklanmış,İranda ise hala yasaklı mühtiş kitap.Çocuklar için yazılan bir masal kitabı olmanın ötesinde adalet,eşitlik,özgürlük kavramlarını vurgulayan bir eser.
Ülkesinin başına çöreklenen baskı yönetimine masal yazarak karşı koymuş,başkaldırmış,bu çabasında da büyük başarı kazanmış yürekli bir yazar Behrengi.Gencecik yaşta öldürülmüş ama yazdığı masallar,ezilen halkın dilinde bir ölümsüz türkü olmuş.
Küçük Kara Balık; çocuk yaşta özgürlük kavramını öğrettiği,sorgulamayı öğrenirler aman ufukları açılır,merak eder,aydınlanır,ilerde ağaçlar kesilmesin diye başkaldırırlar:) diye yasaklanmıştır.
Doğuştan muhalif annecimin bana okuduğu,benimde şuan anlamasa bile büyük zevkle oğluma okuduğum,sayfaları yıpranmış,sevgili kitabım.Bireysel başkaldırı ama daha çok kendine güven temalıdır.Bunu okuyan çocuğa büyüdüğünde "yapamazsın","başaramazsın" diyemezsin.Özgürlükleri kısıtlandımı kabul ettirip boyun eğdiremezsin.

"...oysa küçük kara balığa göre hayat yalnızca yemek,uyumak,küçücük;dünya sandığı gölde yaşamak değildi.."

 Uyutulmaya çalışılan bir neslin bireyi olan ben oğlum yönlendirmelere kanmasın,kendisi öğrensin,sorgulasın,kararlı olsun,kalıplara sıkışmasın istiyorum.

Oğlum "Kırmızı balık" olman dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder