9 Temmuz 2014 Çarşamba

MeryemAna Evi,Ephesus

  Meryem Ana Evi,İzmir Selçuktaki Bülbüldağında yer alan;Hz.İsanın annesi Meryemin son yıllarını,St. Jean (Yuhanna) ile birlikte geçirdiğine inanılan kilisenin bulunduğu yerdir.Her yıl 15agustosta,Meryem Ananın göğe yükseliş günü vesilesiyle dini anma törenleri düzenlenir.Hıristiyanlar için hac yeridir.
Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde,küçük bir Bizans Kilisesi bulunmaktadır.Burada Hz.İsa'nın annesi Meryem’in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar yanında Müslümanlarca da kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır.
Hıristiyanlığın en önemli kurulu olan Konsüller Toplantısı birkaç kez Efes’te yapılmış ve Katoliklik’in doğuş kararı da burada alınmış.Bülbül Dağı’ndaki bu yapı, 1967 yılında Papa 6’ncı Paul ve 1979 yılında Papa 2’nci Jean Paul tarafından ziyaret edildi.Vatikan tarafından yeryüzündeki en kutsal binalardan biri olarak tanımlanan Meryem Ana Evi, bugün dünyanın dört bir yanından gelen Hıristiyanların ziyaret ettiği, gözde ve kutsal bir mekan konumunda.
   Mekanda tur otobüsleri çoktu ve turist kaynıyordu ama yinede sessiz ve huzurluydu.Minibus ile ulaşım yok.Ya tur şirketleri yada kendi arabanız ile gidebilirsiniz.Selçuk çarşıdaki taksiler,gidiş-dönüş için 60tl alıyor ve sizi kapıda bekliyor.Giriş 5tl ama yabancılara 15tl.İçeride cafe ve hediyelik eşya satanda bir yer var.İkonalar,tesbihler,isa ve meryem heykelleri,magnetler..pahalıdan ucuza herşey var.
  Çaputlar ve dileklerin yazılı olduğu duvar.Hemen yanında kutsal su olduğuna inanılan çeşme var.Oğluşuda orda bir güzel ıslattım:)
   Oğlum hep gülücükler saçtığı için çok dikkat çekiyor.Kaç kişi geldi sevdi bilmiyorum.İtalyan bir turistte fotoğrafını çekti pıtırcığımın.Avrupai bir yüzü olduğundan olsa gerek,herkes nereli olduğunu soruyor hemen:)
Sırada Efes harabeleri,Şirince,Kuşadası..var.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder