13 aylıkken ve 18 aylıkken diş hekimi arkadaşımıza baktırmıştık,bir nevi korsan muayene:))Zaten ilk diş muayenesinin amacı; diş sağlığı ve koruyucu uygulamalar ile ilgili aileyi bilgilendirme.
Süt dişleri geçici olduğu için toplumumuzda pek önem gösterilmiyor fakat nasıl olsa yerine yenisi çıkacak demeyin.Aslında ağız sağlığının hayat kalitesini ne kadar etkilediğini düşününce bunun önemini anlarsınız.
İki yaşa geldiğimiz bu günlerde ise randevumuzu aldık ve gitmeden güzelce anlattık.Klinikte birde oyun alanı kurmuşlar,sırası gelene kadar güzelce oynadı.Oyuncak silahta koymasalar iyi olurmuş allahtan çocuğun dikkatini bile çekmedi.Ama biraz özen gösterilmeli bu konularda! Neyse ürkmesin diye benim kucağımda kontrol edildi.Zaten daha çok küçük olduğu için öyle bol alet edavatlı bir muayene olmuyor.Ucunda ayna olan zımbırtıyla baktı ablası(pekte genç tatlı bir bağyandı) Bir iki ufak lekelenme var tabi:( Müdahelelik bir durum yok ama diş ipi edinmemizi tavsiye etti.0-3 yaş bebekler için uygun bir diş macunu kullanın dedi,aldık.Biz sadece su ile fırçalıyorduk.Diş fırçasını en geç ikinci ay yeniliyoruz ve kendisi seçiyor.
Sabahları ve akşam yatmadan önce dişlerini fırçalıyor.Bizim yardım etmemize maalesef izin vermiyor.Pedodonti bağyan tüm iyi niyetiyle bu konularda kesinlikle kuralcı olun ve o kendisi yapabilene kadar siz yapın dedi."çocuğunuz yok herhalde" diye çıkıverdi ağzımdan bir anda:) Hafif gülümseyip anlattı "etkin diş fırçalama" nın önemini.Dişlerin yapısının konuşmadan,yüz estetiğine varıncaya kadar nasıl etkisi olduğunu ve herhangi bir çürükte, müdahele edilmemesi durumunda ilerki yıllarda bunun kişiyi nasıl etkilediğinden bahsetti.Yani doğru diş fırçalamayı önce kendin öğren,sonra çocuğuna öğret ve vazgeçilmez bir alışkanlık olsun! Peki tamam.
Epi topu 20 adet olan bu pek kıymetli süt dişleri 6-36 ay arasında tamamlanıyormuş.Kalıcı dişler ise 6 ila 12 yaşları arasında yerlerini alıyorlarmış.Biz çıkan ilk dişleri için kutlamada yapmıştık diş buğdayını nasıl yaptığımıza buradan bakabilirsiniz.
Bizim alt en arkalarda eksiğimiz var.Sonunculardan birinin üstünde minik bir et parçası var.Ama çıkıyormuş kendisi biraz huzursuzluk yapabilirmiş,yapsın bakalım..
İlk diş çıktıktan sonra yapılması gerekenler;
• Her öğün sonrası su içirip dişleri temizleme.Anne sütünden sonra dahi!
• Nemli&temiz bir tülbent ile dişleri ve damağa masaj yaparak temizlemeli.
• Katı meyveler büyük parçalar halinde verilmeli ki çiğneme gelişsin ve ağzında tükürük salgılansın.(yaniii minik minik bölerek kuzularınıza fayda sağlamıyorsunuz!)
• 0-3 yaş arası sadece su ve fırça ile temizlenebilir.Fakat ağız kokusu düşünüldüğünde yaşına uygun,yutmasında sakınca olmayan (zaten hafifçe dokunduruyorsunuz,mercimek tanesi bile olmuyor),bebek macunu kullanılabilir.
• 3 yaş civarı tükürebildiğinde artık çocuk diş macunlarına geçebilir.
• Asitli içecekleri,meyve suları ve bitki çaylarını pipetle içse daha iyi.Özellikle lekelenmeyi önlemek açısından.
• 3 yaş sonrası fissur örtücü ve flour uygulamaları yapılabilir.Senede iki kez tekrarlama gerektirir.Çürüklerin önüne geçilmesi için yapılan bir uygulamadır. (Düşünüyorum ben ama araştırıcam)
Ben 6-12 ay arası nuk marka bu diş fırçalarını kullandım.Sizden bağımsız ağız temizliği alışkanlığı için gerekli.Sarı güvenlik halkası ise ağzın içinde fazla ileri gitmesine engel oluyor.Veriyordum eline uzuuun süre dişliyordu bazen oyun oynarken bile.
Hayırlı olsun, hakikaten çok önemli süt dişlerinin bakımı. Özellikle "hayır" dönemi başlamadan bu alışkanlığı oturtmak lazım, bizim evde son zamanlarda baya savaş ortamı yaşanıyor diş fırçalarken çünkü kendi fırçalamak istiyor (kreşte öğle uykusu öncesi kendileri fırçalıyorlar) ama kendi fırçalarsa anca dilini fırçalıyor fırçayı ısırıyor diye biz eşimle haldır huldur girişiyoruz çocuğa (hatta bugün sen fırçala diye birbirimize) böyle köpük köpük yapıyoruz, sonra bardaktan su alıp lavaboya tükürüyor (tek sevdiği kısım bu) ama kendimiz yapmaz onun "kişisel gelişimi"ne bırakırsak içimiz rahat etmiyor, halbuki nemli olan alışkanlık kazandırmak sevdirmek de.. Ayyy çok ikilemdeyim.. Bizim de 2 yaş kontrolü 6 aylık gecikmeyle önümüzdeki ay (inşallah açarsa hanım ağzını) yaşanacak, bu sefer kendi dişçime değil direkt çocuk dişçisine götürüyorum ama :D
YanıtlaSilBunu atlattık sırada göz var.Pedodonti daha farklı zaten bn fark ettim orda çocugun bıle daha rahat karsıladıgını olayı.o ikilem bendede var bırakayım kendi yapmalı diyorum ama tabiki yarım yamalak yapıyor,müdahele etsem agzını sıkmadan ımkansız acmıyor.Bir video buldum onu ızlettım bırkac kez sarkılı fln "ayy ne gusel bak tam dişlerinin üstune,yardımcı olayım bende sana,eveettt fış fışş fırçalıyoruzzz,çook eğlenceli heyooo" diye binbir çeşit şaklabanlıkla yfak ufak müdahele edebiliyorum.Zaten komple bn yapsam hoş birşey olarak görmez,en ıyısı eglenerek kendi yaparken once bitarafı sonra obür tarafı hızlıca "fışfışlamakk" :))))
Silben de alışsın diye bayadır kendim fırçalarken onuda kucağımda tutup ona da kendi fırçasını veriyorum. beni izlemeyi çok seviyor. hatta fırçala diye akşamları beni banyoya götürüyor. ama kendi fırçasının kıllarını ısırıp koparıyor. başka bişi yapmıyor. olaya el koymalı mıyım diye düşünürken okuduğum kadarı ile sizler el koymuşsunuz. sonra bu olaydan nefret etmesinden korkuyorum açıkçası. ama bakıyorum da dişlerinin üzerinde yemek artıkları birikiyor artık. doğru olan bismillah deyip girişmek midir acaba? :) bu arada ıııh ıhh dönemindeyiz her şeye karşı :))
YanıtlaSilŞiddetli hayır dönemine biz yeni girdik.Bodur ergen aynı:)) diş fırçasını bizimkide aynrn ısırıp parçalıyordu yavas yavas yapmaya calısıyorum bn.ama korkmadın yada sevmedıgı bir durum olmasın dıye fazla zorlamıyorum.sabahları o tek yapıyor,yatmadan oncekınde bn yukarda anlattıgım gıbı ufak ufak yardım edıyorum şarkılarla,şaklabanlıklarla:)
Sil