25 Nisan 2018 Çarşamba

23 Nisan Büyükada ve Aya Yorgi Kilisesi


   Heyooo  geçmiş 23 Nisan çocuk bayramımız kutlu mutlu olsun. Biz anne oğul resmi tatili ve havanın güzelliğini de fırsat bilip kendimizi adaya attık. Önce sabahki resmi törene katıldık sonra okul bandosunun geçişini çoşkuyla seyredip vurduk kendimizi ada yollarına. 

 Ortodoks mezhebinde 23 Nisan, Yorgo’ların “isim günü” olarak kabul ediliyor. 24 Eylül ise Hz. İsa’nın havarisi Paulus’un yaydığı yeni dine kendini adayan ve defalarca öldürülmeye çalışılsa da mucize sonucu kurtulan Aya Thekla’nın anıldığı tarih.
Bu tarihlerde Aya Yorgi’ye giden yolu çıplak ayakla ve hiç konuşmadan takip edenlerin yarı hacı olduğuna inanılıyor. Tam hacı olabilmek için İzmir'de ki Meryem Ana Kilisesine gitmeleri lazım. Tabi sadece hristiyanlar değil, her inançtan insanlar inanmış olarak yürüyor,makaralarını açıyor,mum yakıyor ve diğer türlü batıl şeyleri yapıyorlar. Kilise bile kapısına bunların batıl inanç olduğu ve sadece Allah'a inanıp, ondan dua ile dilekte bulunmaları gerektiğini yazmış, daha ne olsun!

Bu yüzden ada oldukça kalabalıktı. Fayton kuyruğu ta iskeleye kadar ulaşmıştı. Benim asla tercih etmeyeceğim bir ulaşım aracı. O zavallı canlılara "fayton keyfi" altında binip yapılan işkenceye ortak olanları da kınıyorum. O gün orada bir at canından oluyordu.Aşırı derecede yorgun atlar çalıştırılıyor hatta daracık yollarda hem yaylar hem bisikletliler hem faytonlar varken birde hızlıca tepeye varıp, yeni müşteri almak için fayton solluyorlar. Kaç kişi eziliyordu , şimdiye kadar kaç at canından oldu yeter artık. Yandaki videoda Berkay'ın haklı isyanını göreceksiniz:)

850mt Azap yokuşunu çıkarken sağlı sollu "dua yeri" denilen ,dünyanın dört bir yanında misyonerlik için gelmiş ücretsiz kitap,incil dağıtıp sizler için karşılıksız dua eden insanlar var. Aslında oldukça güzel sonuçta şimdiye kadar kaç din kardeşiniz sizin için gönülden dua etti? "Kimin duasının kabul olacağı belli olmaz,ben dua istiyorum anne." diyen minnak gözüne kestirdiği asyalı bir gruba yanaştı, dua istediğini söyledi onlarda oldukça güzel karşılayıp ilgilendiler. İşin garip tarafı kıpır kıpır yerinde duramayan çocuk dua edilene kadar bekledi:) Gitar çalan bir grubu hemen önlerindeki toprağa çöküp dinledi,dans etti. Yukarıda kiliseye girenleri izledik ve deniz manzaralı minik bir piknik yaptık.

Adaya gelmişken dondurma yemeden de dönmedik tabi.Mekanımız burası.

Hafta sonu ve bayramlara denk gelmezseniz bisiklet kiralayıp sakin sokaklarında gezmek için oldukça güzel bir yer.ben tercihen Heybeliada ve Burgazada' yı daha çok seviyorum. Şimdi önümüzde 1 Mayıs tatili var onun içinde minik bir plan yapalım:)

2 yorum:

  1. Yaaa video açılmadı :(
    Duacı insanlar kısmına şaşırdım, hani doğuda cenazelerde ağlaması için parayla tutulan insanlar olur ya.. Garip bir durum.
    Fakat asıl garibime giden, kapıda "Allah"a inanıp ondan dua ile dilekte bulunmaları istenmiş demişsin ya, hakikaten öyle mi yazıyor? Çünkü hıristiyanlar genelde Allah demez Tanrı derler, hele kilise önünde, acaba tehdit mi ediliyorlar ya da korkudan dinler arası diyalog bazında mı yazmışlar diye de düşündüm, paranoyak etmişler beni iyice yaaa :/
    Çok hoşuma gitti, özellikle de dondurmayla bitmiş olması ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Allah yazmışlar bende ondan şaşırdım zaten ama dinler arası dialog olabilir dediğin gibi.Zaten daha çok müslümanlar ziyaret ediyor:))) Aaa bildiğin mobil dua yerleri öyle bekliyorlar senin için yada seninle neraber dua etmek için.El ele tutuşuyorsun hemen geliyorlar elini tutanlar çoğalıyor güzel temenniler hep duada geneldr baktım şifa ve okul başarısı için dua ettiren çoktu.Bu arada o sadece doğuda yok burdada var:))) Düğünlerde falan da yakın arkadaş yada komşuyu oynaması için parayla insan tutuyorlar:p

      Sil