12 Nisan 2018 Perşembe

Sarmaşık Otu Kavurması


     Ee Ot Festivaline gidipte sarmaşıklar, şevketi bostanlar, radika, kuşkonmaz ve turp otları alınmadan dönülür mü ? Otların yapımı çok basit hepsi haşlanıp sarımsak, zeytinyağ ve limonla karıştırılıp servis ediliyor. ama hepsini pişirmek böyle zahmetli değil. Sarmaşığın biraz zeytin acısına benzer bir tadı var zaten acı ot olarakta biliniyor. Bıçak değerse iyice acılaşacağı için elle kopartılıyor.
Sap tarafından başlanarak yukarı doğru "çıt çıt" diye kopartıldığı yerden bölünüyor. Sert kısımları atıyoruz ama ve bölmeden önce yıkamak lazım. Biraz narin bir ot yani:) 

   Tavada zeytinyağ da taze soğanı (isteğe bağlı kuru soğan yada pırasada olur) kavurup sonra sarmaşığı ekliyorum. Önce kızgın ateşte tahta kaşıkla (metal değerse acılaşıyor) çevirerek sonra kısık ateşte üstü kapalı suyunu çekene kadar pişiriyorum. En son üstüne çırpılmış yumurtayı, baharatları ve tuzu ekleyip hafifçe karıştırarak pişirmeye devam ediyorum. İlk defa deneyenlere tuhaf gelebilir ama biz Egelilerin bahar olunca pazarda görmekten en mutlu olduğu şeylerden biridir.
Genelde böğürtlen gibi dikenli bitkilerin altında yetişir.Mayısa kadar bulmak mümkündür. 

Bu arada eğer İzmir'e gidecekseniz Alaçatıdan ziyade (çok pahalı) pazar günleri kurulan Sığacık Doğal Pazarına mutlaka gidin. Köy kadınlarının sarmaları,börekleri,yöresel tatlıları ve yemeklerinin yanı sıra Kale içinde ki pazardan sebzelerinizi alabilirsiniz. Urla pazarı da yine Alaçatıya göre daha uygun ve daha güzel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder